FAQ адміну
Головна
Вхід
Реєстрація
П'ятниця, 10.05.2024, 11:19Вітаю Вас Гість | RSS
Пошук

Меню сайту

Корисні посилання
GNUstep
Programmers
офіційний сайт WIMP

Форма входу

Наше опитування
Оцінка сайту
Всього відповідей: 15

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Травень » 6 » Системний адміністратор, хто він?
Системний адміністратор, хто він?
12:24
Систе́мний адміністра́тор (від англ. system administrator, systems administrator) — працівник, посадові обов’язки якого передбачають забезпечення роботи комп’ютерної техніки, комп'ютерної і програмного забезпечення в організації. Інші назви: сисадмін, sysadmin, які прийшли з комп'ютерного сленгу. Системний адміністратор може бути працівником підрозділу інформаційних технологій або окремою штатною одиницею в залежності від розміру організації.

В СРСР вживались назви системний інженер (відповідав за апаратне забезпечення ЕОМ), системний програміст («генерував» операційні системи, відповідав за системне програмне забезпечення), «системщик» — неофіційна назва цих двох професій.

Освіта

Раніше системні адміністратори могли бути самоуками, але тепер при трудовлаштуванні вимагається освіта відповідного напрямку підготовки. Найбільш відповідні напрямки підготовки — комп'ютерні науки, комп'ютерна інженерія, програмна інженерія. Великі і спеціалізовані організації при прийомі на роботу можуть вимагати професійний сертифікат .

Основні сертифікації

  • Сертифікований фахівець Майкрософт (MCP), Сертифікований Системний Інженер Майкрософт (MCSE), сертифікований системний адміністратор Майкрософт англ. Microsoft Certified Systems Administrator — MCSA) та інші для роботи в Windows-середовищах
  • для роботи в Unix-подібних середовищах:
    • сертифікат Linux Professional Institute для роботи в Linux-середовищах
    • сертифікати Програми видачі свідоцтв Red Hat для роботи в Red Hat Enterprise Linux-середовищах
    • сертифікат для роботи в Solaris-середовищах
  • сертифікати Мережевої академії Cisco для роботи з обладнанням Cisco
  • сертифікати для роботи з базами даних Oracle

Професія

Вміння

Суть системного адміністрування включає знання комп’ютерних систем і ефективні способи їх використання працівниками організації. Це потребує знань операційних систем і застосунків, вирішення проблем з апаратним та програмним забезпеченням, але також і мети, з якою співробітники організації застосовують комп’ютери.

Чи не найважливішим вмінням системного адміністратора є здатність до вирішення проблем, часто під тиском ряду обмежень. Сисадмін необхідний і незамінний у випадку неполадок в комп’ютерній системі, мусить швидко і правильно діагностувати і найкращим чином усувати їх.

Системний адміністратор — не розробник програмного забезпечення. Зазвичай він не зобов’язаний писати прикладні чи системні програми. Однак, сисадмін повинен розуміти призначення і поведінку програмного забезпечення у випадку його розгортання чи застосування, пошуку помилок в програмах, а отже знати декілька мов програмування, щоб використовувати їх для написання скриптів (сценаріїв), які дозволяють автоматизувати рутинні завдання.

При роботі Інтернет-орієнтованих або бізнес-критичних систем системний адміністратор повинен особливо надійно контролювати безпеку мережі. Це включає не тільки своєчасне оновлення програмного забезпечення, але й попереджувальні заходи проти зламу системи захисту і вторгнення в комп’ютерну систему. В деяких організаціях за безпеку комп’ютерної мережі і підтримку брандмауера (фаєрвола) відповідає адміністратор захисту мережі, але кожен сисадмін в значній мірі здатен підтримувати безпеку системи.

Системні адміністратори — працівники, які протистоять атакам зломщиків і сприяють безпечному спілкуванню всередині інфраструктури організації, а також за її межами. Системний адміністратор — в певному сенсі також комп’ютерний зломщик, так як він повинен знати всі ті способи зламу і обходу захисту (наприклад брандмауера), які застосовують зломщики. Однак в більшості організацій обов’язками системного адміністратора є не тільки спостереження за безпекою мережі організації, а також й інші супутні проблеми: боротьба з комп'ютерними вірусами, налаштування програмного забезпечення користувачів та ін.

Через швидкий розвиток Інтернет і мережевих технологій, системному адміністратору-одинаку щоразу складніше протистояти всім проблемам, тому є і з’являються нові спеціалізовані інтернет-форуми і друковані видання, спрямовані на поглиблення знань сисадмінів-початківців і надання допомоги у вирішенні різноманітних проблем.

Обов’язки

Типові обов’язки системного адміністратора:

  • підготовка і збереження резервних копій даних, їх періодична перевірка і знищення;
  • встановлення і конфігурування оновлень операційної системи і прикладного програмного забезпечення;
  • встановлення і конфігурування нового апаратного і програмного забезпечення;
  • створення і підтримка в актуальному стані файлу облікових записів користувачів;
  • підтримання інформаційної безпеки в організації;
  • документування своєї работи;
  • усунення неполадок в комп’ютерній системі.

Спеціалізація

  1. Адміністратор веб-сервера — займається встановленням, налаштуванням і обслуговуванням програмного забезпечення веб-серверів. Зазвичай, працює в хостинговій компанії.
    Необхідні знання Лінукс/Unix систем, уміння конфігурувати веб-сервер Apache і поштові сервери (qmail, Sendmail, Exim, Postfix), які встановлені на більшості веб-серверів у світі; додатково — веб-сервер IIS і ОС Windows Server. Необхідне ґрунтовне розуміння моделі OSI, стека протоколів TCP/IP.
  2. Адміністратор бази даних — спеціалізується на обслуговуванні та проектуванні баз даних.
    Потрібні ґрунтовні знання СКБД(СУБД) (щонайменше однієї з MySQL, PostgreSQL, MS SQL, Oracle, Informix), операційної системи, на якій працює база даних (Windows Server, Linux/Unix чи Solaris), знання особливостей реалізації баз даних, а також знання мови структурованих запитів (декларативної мови програмування) SQL.
Категорія: Захоплення та інтереси | Переглядів: 1064 | Додав: raptor02 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 Конструктор сайтів - uCoz